de natte weg


de natte weg 1.0

(wetenschap; techniek en technologie)

techniek, werkwijze waarbij gebruik wordt gemaakt van een natte(re) grondstof of waarbij vloeistof wordt toegevoegd

Algemene voorbeelden


Voor de productie van de portlandklinker wordt een onderscheid gemaakt tussen twee fabricatieprocessen, namelijk productie volgens natte en droge weg. De karakteristieken van de belangrijkste grondstof, namelijk de hardheid en het watergehalte van de kalksteen, bepalen de keuze van het fabricatieproces. Bij de natte weg worden de grondstoffen als een deeg in de oven gebracht, bij de droge weg als een poeder. Voor de productie volgens de natte weg wordt zachte kalksteen gebruikt, gezien deze in vergelijking met harde kalksteen rijker is aan water en gemakkelijk met water kan worden vermengd tot een fijn en homogeen deeg. Voor de productie volgens de droge weg wordt harde kalksteen gebruikt, gezien deze in vergelijking met zachte kalksteen waterarm is.

https://uhdspace.uhasselt.be/dspace/bitstream/1942/17440/1/12351302013H61.pdf,

Fabrikage van houtvezelplaten komt in principe op het volgende neer: nadat het vervezelde boutafval en het zaagsel bij elkaar zijn gevoegd, wordt meestal langs de "natte" weg een plaat gevormd zoals dat bij papierfabrikage ook gescbiedt. Daarna wordt de plaat bij verhoogde temperatuur geperst.

http://alexandria.tue.nl/repository/books/69181.pdf,

De verwijdering van asprodukten in een centrale kan voornamelijk worden uitgevoerd door middel van twee systemen, volgens de droge weg of volgens de natte weg. Volgens de droge weg worden asprodukten vervoerd naar silo's door middel van "blowers" of transportbanden [...]. Het proces van verwijdering langs de natte weg vereist een toevoeging van water en de vloeistof van de verkregen pasta wordt gevoerd naar decanteertanks, waar het grootste deel van het water wordt geëxtraheerd.

https://patents.google.com/patent/NL8004140A/nl,

de natte weg 2.0

(wetenschap; techniek en technologie)

chemische ontledingswijze waarbij men gebruikmaakt van de oplossende eigenschap van warmte

Algemene voorbeelden


Het begin van mijn chemie-studie viel mij niet mee. Het eerste jaar was een grijze rijstebrijberg, droog, ondanks het zwaar wegende practicum der analyse langs de natte weg.

http://docplayer.nl/11457717-Werken-aan-scheikunde.html,

Ik wil je trouwens wel afraden om kwik(II)jodide uit de elementen te maken. Dat vereist verhitten en daar komt onherroepelijk damp bij vrij. HgI2 is tamelijk vluchtig en dat wil je echt niet inademen. Ik zou zelfs niet vertrouwen op de zuurkast, want dit is wel een zeer sterk cumulatief gif. Ik zou via de natte weg gaan, HgI2 neerslaan uit oplossing met kleine ondermaat KI.

http://www.amateurchemie.nl/viewtopic.php?t=147&p=1010,

Aan een analyse van ijzeren staal moet een ontsluiting voorafgaan. Meestal gebeurt dit door het in oplossing brengen van het monster langs de natte weg.

http://www.nen.nl/pdfpreview/preview_4447.pdf,